top of page

Zemfira Tallinnassa

  • Writer: kopeekka
    kopeekka
  • 15.11.2024
  • 3 min käytetty lukemiseen


Moni on saattanut panna merkille, että viime aikoina, tarkemmin vuoden 2022 kevään jälkeen, Euroopassa ja myös Suomessa on esiintynyt enenevissä määrin venäläisiä musiikintekijöitä ja yhtyeitä. Toisaalta myös muualla Euroopassa on ollut lisääntynyttä kysyntää venäjänkieliselle musiikille sen jälkeen, kun Venäjältä on muuttanut pois tuhansittain ihmisiä. Viime syksynä Suomessa asuvat venäläiset saivat kokea huippusuositun Bi-2 bändin keikan Helsingin jäähallissa, jossa myös allekirjoittanut oli kuuntelemassa yhtä suosikkibändeistään ja oli vaikuttunut kokemuksesta. Olettaisin kielimuurin olleen syynä siihen, ettei suomalaisia keikalla paljoa näkynyt tai kuulunut. Bi-2:n lisäksi Noize MC on esiintynyt Helsingissä useita kertoja Apollo Live Clubilla, ja venäläisten keskuudessa suurta suosiota nauttiva Valery Meladze hurmasi faninsa Helsingin Kulttuuritalolla. Myös poliittisista lyriikoistaan tunnettu ja niistä kritiikkiä saanut räppäri Oxxxymiron, eli Miron Janovitš Fjodorov, saapuu vuoden 2025 huhtikuussa Helsinkiin.

 

Erästä venäläisen rock-musiikin legendaa olen odottanut Suomeen jo pitkään, sillä viimeksi hän esiintyi täällä edesmenneessä The Circuksessa vuonna 2012. Kyseinen laulaja ja muusikko on venäläisissä kulttuuripiireissä mainetta niittänyt Zemfira, oikealta nimeltään Zemfira Ramazanova, joka määriteltiin Venäjällä ”ulkomaiseksi agentiksi” (inoagent) vuoden 2023 helmikuussa. Venäläisen RBC:n uutisartikkelin mukaan nimityksen syynä oli ”avoin esiintyminen Ukrainan puolesta” sekä ”konsertoiminen epäystävällisissä maissa ja vetoomukset erikoisoperaatiota vastaan”. Toisin sanoin, hän oli vedonnut sodan lopettamisen puolesta esiintyessään Kyproksella vuoden 2022 lopulla sekä esittänyt kappaleen ”Ne streljaite” ("Älkää ampuko"), joka kuultiin myös Tallinnan keikalla. Zemfira esitti kyseisen kappaleen myös Moskovassa 25. helmikuuta 2022.

 

Zemfira ei saapunut tällä kertaa kuitenkaan Suomeen, mutta tarpeeksi lähelle, jotta meillä oli mahdollisuus lähteä häntä kuuntelemaan. Tallinna on täysin ymmärrettävästi valikoitunut keikkapaikaksi, sillä Virossa asuu suuri venäläinen vähemmistö, lähes 300 000 asukasta vuonna 2024. Laivalla kuultujen keskustelujen varmistamana voin sanoa, että myös Suomesta saapui paljon venäjänkielisiä faneja kuuntelemaan Zemfiraa. Konserttipaikka eli Tallinnan Unibet Stadion, johon mahtuu noin 10 000 ihmistä, olikin myyty lähes loppuun.

 

Stadionin ovet aukesivat jo klo 18:00, mutta saavuimme paikalle vasta hieman ennen seitsemää, jolloin valtava määrä faneja oli kerääntynyt jonottamaan areenan edustalle. Konsertin oli tarkoitus alkaa 20:00, mutta jouduimme odottamaan aloitusta lähes tunnin verran, jolloin tunnelma stadionilla oli katossa ja aplodeja sateli pienimmistäkin lavalla nähdyistä liikahduksista.

 

Konsertti alkoi räjähdysmäisin suosionosoituksin Zemfiran asteltua lavalle ”tabletit” ("tabletki") -kappaleen saattelemana. Alkuun laulaja esitti useamman kappaleen uusimmalta ”borderlain” ("rajalinja") -albumiltaan. Myös oma suosikkini ”päällystakki” ("palto") lukeutui albumilta esitettyjen kappaleiden joukkoon. Kyseinen laulu mukailee Zemfiran tuotannon yleislinjaa ja kertoo rakkaudesta ja ihmissuhteesta melankoliseen sävyyn. Melankolinen tunnelma uppoaa hyvin niin venäläiseen kuin suomalaiseenkin mielenmaisemaan. Uudempia kappaleita seurasi joukko klassikoita – vai voisiko sanoa ikivihreitä – mm. ”MINÄ ETSIN” ("ISKALA"), ”Anna minulle anteeksi rakkaani” ("P.M.M.L", "Prosti menja moja ljubov") ja ”HALUATKO?” ("HOTŠEŠ?"). Nämä klassikot esitettiin lähestulkoon kuorossa yleisön tuntiessa sanoitukset läpikotaisin.

 

Ympärillä oli selvästi aistittavissa suuria tunteita, mikä konkretisoitui Zemfiran puheeseen, jossa hän kiitti yleisöään ja muisteli aikaisempia matkoja Tallinnaan sekä Itämeren rannoille. Yhdessä kohdassa tuntui kuin laulaja olisi poistunut lavalta tunneryöpyn yllättäessä hänet, mutta jatkoi konserttia pikimmiten. Suuria tunteita koettiin myös Zemfiran esittäessä ylempänä mainittu kappale ”Älkää ampuko”, joka on julkaistu jo vuonna 2010, mutta jota laulaja on esittänyt kannanottona Venäjän hallinnon toimille.

 

Älkää ampuko, tässä huoneessa rakkaus on

Alaston rakkaus, ette toimi varoen

Älkää pyytäkö, pelkään etten voi

Käsiänne pidätellä liian vaikeaa on

 

Älkää vaietko tässä hauraassa hiljaisuudessa

Kuolen, älkää vaietko

 

(Zemfira, ”Älkää ampuko”, 2010 [katkelma]. Vapaa suomennos: Jani Huusko)

 

Konsertin aikana esitettiin myös tunteikas lyhytelokuva, joka oman tulkintani mukaan kuvasi Zemfiran nuoruusmaisemia Venäjällä. Video oli hyvin melankolinen, mutta siitä välittyi häivähdys iloa sekä toiveikkuutta paremmasta huomisesta. Konsertin visuaalisuus ei kuitenkaan rajoittunut vain lyhytelokuvaan, vaan lavan takana ja sivuilla sijainneilta valtavilta näytöiltä esitettiin laulajan lähikuvan lisäksi kappaleita varten luotuja kuvituksia sekä niiden sanoituksia.

 

Viimeisen kappaleen esitettyään Zemfira poistui bändinsä kanssa lavalta, mutta yleisö ei tyytynyt tähän vaan vaati lisää musiikkia. Lava ehti hetken aikaa olla tyhjiltään, kunnes bändin jäsenistö alkoi valua yksitellen takaisin soittimiensa äärelle ja Zemfira heidän mukanaan. Yleisön toive täyttyi ja kuultiin vielä yksi laulu, jonka päätyttyä bändi vetäytyi jälleen lavan taakse. Ihmiset alkoivat jälleen vaatia laulajaa takaisin lavalle, ja pyyntöön suostuttiin vielä kerran, minkä jälkeen kuultiin vielä kaksi kappaletta. Yleisö sai haluamansa ja Zemfira sekä hänen yhtyeensä kiitti heitä mukanaolosta sekä lämpimästä tunnelmasta.

 

Ulos päästyämme eräänlainen konsertti jatkui stadionin ulkopuolella, kun ryhmä nuoria naisia lauleskeli ringissä kovaan ääneen Zemfiran kappaleita. Tunnelma ulottui selvästi tähtiin, joita ei kyennyt näkemään Tallinnan valkeissa öissä.

 

 

Jani Huusko

 

 

Lähteet

 

RBC, 12.5.2023, Zemfira podala v sud na Minjust za status inoagenta, (https://www.rbc.ru/rbcfreenews/645e66419a794774576de17d, tarkistettu 14.11.2024).

 

Comments


Бетонная стена

Kopeekka

Slaavilaisten ja balttilaisten kielten opiskelijalehti

Копейка

bottom of page